Misjonsrapport nr. 11-2015

VARMT OG KALDT

Det er noen ganger slik at en værrapport kan gi antydninger også om det åndelige klima. Her hjemme har vi fått høre at årets mai har vært den kaldeste på nesten 40 år. Samtidig får vi høre at den indiske mai har krevd nesten 2000 menneskeliv på grunn av ekstrem hete. Om lag to tredjedeler av Indias 1,2 milliarder mennesker har ikke tilgang på elektrisitet. Fattigfolk har ingen mulighet til å kjøle seg ned med vifter og aircondition. Strømutkoplingene er dessuten mange og lange.

1 DSC 0450
Luke Bob Israel på talerstolen ved kveldsmøte i landsbyen Jengareddygudem.

En fattig bonde var ute for å se til markene. Han kom hjem, følte seg utmattet og dårlig. Han døde av heteslag i armene på sin kone, mens de to små barna deres stod og så på. Den indiske tragedie oppsummert i ulykken for en liten landarbeiderfamilie i Sør-India.

Temperaturen i den naturlige atmosfære gjenspeiler seg i dette tilfellet også i den åndelige. I Norge er den sekulære distansen til den åndelige virkelighet påtagelig. Den kjølige korrekthet skaper værlag for egoisme og individualisme, som bare betrakter verdens nød og utfordringer på ”passelig” avstand.

Men i India koker det over – i følt temperatur og i åndelighet. Det kan på mange måter kjennes befriende å være i omgivelser som den indiske, der det åndelige uttrykk ikke vekker de hevede øyenbryn. Ulempene er selvfølgelig at engasjert åndelighet i dette landet (India) ofte tipper over i voldelighet. Den kristne minoriteten angripes av radikal, voldelig hinduisme, som i disse dager føler seg direkte truet av Evangeliets fremgang blant lavkaste og kasteløse indere. Kristus truer hinduenes hegemoni over fattige mennesker, som nå øyner håp og menneskeverd i Evangeliet. Det blir en farlig, eksplosiv atmosfære av slikt – det lyner tett – der pluss og minus støter sammen.

2 Tribal Ministry 08
Pastor Yohan i Palakajeedi.

Det er i dette omskiftende værlaget Evangelistens Misjonstjeneste befinner seg med våre over 900 forsamlinger og mer enn 450 forkynnere, som også setter ut i livet alle diakoniens kjærlighetsgjerninger: Barnehjem, eldresenter, sykehus og hjem for spedalske, undervisning og praksis for ungdom.

Men alt dette og mer til (mer til betyr alle de uforløste planer og prosjekter) – fordrer selvfølgelig midler, norske kroner for å være helt presis. Innen en måned skal midler igjen ut til vårt evangeliske arbeid i de sør-indiske delstatene Andhra Pradesh og Telangana. I overgangen mai-juni mangler vi ennå en halv million for at forsendelsen skal bli fullverdig. Derfor er jeg glad for riktig å kunne understreke at det er svært gunstig at det er – nå –   fellesgavegiroen går ut til dere lesere og trofaste støttespillere.
(Dere som leser dette her på vår hjemmeside kan bruke kontonr. som står nederst i denne rapporten)

3 Church 21
Det legges nå siste hånd på den nye hovedkirken for EHH i Krishnunipalem.

Men inntil denne tid har Misjonstjenesten kunnet bidra til mang en evangelisk seier i overopphetede indiske landsbyer. Husker du vi for en tid tilbake vi omtalte (14-2014) pastor Yohan (Johannes) i landsbyen Palakajeedi. Misjonstjenestens Chinney Halonen besøkte pastoren og hans forsamling i august i fjor. Møtene i landsbyen resulterte i at flere ble døpt. En av de døpte, en kvinne ved navn Nirmala, ble overveldet av Evangeliets nådegave, så hun ville selv bidra til Herrens forsamling i ren takknemlighet. Hun donerte et jordstykke til et fremtidig, nytt forsamlingshus. I september i fjor la vi 36 000 kr ekstra til kontoen ”forsamlingshus og tomter”, slik at landsbyen Palakajeedi kan få sitt forsamlingshus. Dette er en landsby i ”det indre”, altså et jungel- og fjellområde, og det er ekstra vanskelig og dyrt å få frem byggematerialer. Chinney forteller at hele menigheten har blitt oppløftet av den store gaven fra Norge. Dugnadsånd er nå ikke bare et norsk fenomen.

Chinney selv ble stygt skadet på byggeplassen til det store forsamlingshuset i Krishnunipalem, men han lover å besøke denne landsbyen straks han blir bra etter den leie skaden i beinet.

4 images-17
Luke Bob i Betelforsamlingen har sendt oss en rekke bilder som han har gitt tittelen «Fattigdom i India» – Her er ett av dem!

Det er beundringsverdig å få rapporter om møtevirksomhet selv når temperaturen enkelte steder kan nærme seg de 50.

Men det er ikke bare EHH som melder om aktivitet. Luke Bob i Betelforsamlingen sender oss bilder fra møtene i Jengareddygudem, og bror hans, Joshua Jude, er som alltid på farten som etterspurt gjestetaler når han ikke ser etter storbyforsamlingene i Tanuku og Tadepalligudem.

Paulus snakker om ”å glemme det som ligger bak og å strekke seg ut etter det som ligger foran” (se nøyaktig Filip. 3,14). Det er påfallende hvor flinke de er, våre brødre og søstre i India, til å være lite opptatt av nederlag og vansker i det forgagne, men tilsvarende forventningsfulle og optimistiske når de ser fremover. En god kristen dyd, spør du meg!

Nå har vi her i Norge igjem en gylden anledning til å gi kveik til evangelisk optimisme blant Misjonstjenestens tusener i Andhra Pradesh/Telangana, Sør-India.

Med ønske om en god, ”passelig” varm sommer her hjemme og et avkjølende, også det ”passelig” monsunregn i India!

Kontonummeret er 3000 13 11391.