Misjonsrapport nr. 13-2013

ET MANGFOLD AV FORSAMLINGER

Et strev å få med seg motorsykler over Godavari, men de trengs på jungelveiene på den andre siden.

Et strev å få med seg motorsykler over Godavari, men de trengs på jungelveiene på den andre siden.

Det er vel slik for mange av oss at ferien er over, og at vi langsomt kommer i vanlig gjenge igjen. Det er ikke slik at våre 434 pastorer/evangelister/bibelkvinner bevilger seg lange ferier. ”Ferietid” i India er høysesong for evangelisering, og for at våre ledere besøker flest mulig forsamlinger før monsunregnet setter inn og kjøler en atmosfære som kan nå 50 gr. C.

Prasanth Kumar benyttet anledningen til blant annet å besøke landsbyen Sarugudu der pastor Sudhakar har sitt virke. Vi taler om jungel- og fjellområder der bil langt fra er tilrådelig, men motorsykkel derimot svært anvendelig. Sammen med 10 andre evangelister tok han seg over Godavari-elva. De holdt møter, hadde personlige samtaler og før nattemørket satte inn, ble 7 ungdommer døpt ved elvebredden. Nok en dag for sjelers innhøstning – passende metafor når det alt trekker mot høst her hjemme.

Landkjenning for Misjonstjenesten evangelistlag. Prasanth Kumar i stavnen.

Landkjenning for Misjonstjenesten evangelistlag. Prasanth Kumar i stavnen.

Men Prasanth Kumar har ikke vært alene om ”visitasene” blant lederne i EHH. Bror hans, Raimo Juhani, gjorde en omfattende runde til forsamlinger som ligger ca. 200 km fra Krishnunipalem., EHH’s hovestasjon. Han besøkte først pastor K. Suresh i Kallakura, en nabolandsby til Juvvalapalem, som vi har omtalt en rekke ganger på grunn av dramatiske hendelser omkring angrep fra hinduene. Forsamlingen i Kallakuru har med stor innsats reist nytt forsamlingshus på rekordtid. Det gjenspeiles også i den åndelige kraft, for mange hinduer tiltrekkes av forkynnelsen i møtene. Alt er der et betydelig antall helt unge kvinner som har en imponerende bibelkunnskap og ferdighet til raskt å finne fram i Skriften. De konkurrerer om først å finne svar når de blir utfordret fra talerstolen. Selv om det alt foregår på telugu, er det fascinerende for en norsk gjest å være vitne til engasjement og iver.

Raimo Juhani hadde seg en tur rundt bygning og tomt etter møtet, og fant nok at noe gjenstod, men nå var kassa bunnskrapt. Godt var det at Misjonstjenesten gjennom Raimo kunne love dem en støtte på 20 000 rupier fra den summen på 200 000 rupier han nettopp hadde fått fra Norge til hjelp for ”trengende forsamlinger” som sliter med byggekostnader.

Pastor Suresh lovet å rapportere til Raimo Juhani når arbeidet var fullført.

Kvinnene i Kallakuru er ivrige bibellesere.

Kvinnene i Kallakuru er ivrige bibellesere.

Turen gikk videre neste dag til det ”tilbakestående” Kammam-distriktet. Her holder pastor, og min trofaste venn, Solmon Raju til – i landsbyen Latchannagudem.

Solmon hadde hele sin barndom og første ungdomsår på barnehjemmet vårt i Krishnunipalem. Etter endt 10-årig grunnskole ble han sendt til bibelskole i Vijayawada. Det var før vi selv hadde to bibelskoler. Det var vår gamle leder Jeerevatnam Halonen som sendte Solmon til Kammam i år 2000, til en landsby der Evangeliet var ukjent. Men tomt ble skaffet, kirke bygget og etter solid arbeid gjennom mange år, er i dag en livskraftig forsamling i god vekst. Men alle er fattige landarbeidere, så Solmon Raju og hans familie kan ikke regne med mer enn ca. 10 kr i uka i lokalt tilskudd fra den fattige menigheten.

Raimo Juhani (til venstre) sammen med Solmon Raju utenfor forsamlingshuset, som sårt trenger til reparasjon.

Raimo Juhani (til venstre) sammen med Solmon Raju utenfor forsamlingshuset, som sårt trenger til reparasjon.

Etter Raimos rapport å dømme, bør vi nok gi Solmon ”et lite løft” både for familie og menighet. På tross av fattigdom og vansker i Latchannagudem, har Solmon lyktes med å etablere nok en forsamling – denne gang i nabolandsbyen Ammapalem. I første omgang mottar han 50 000 rupier (ca. 5000 kr)  til et enkelt forsamlingshus.

Etter Kammam ventet nok et krevende distrikt, Vizayanagaram – innlandet nord-vest for havnebyen Vizakhapatnam. Distriktet er så stort, og Misjonstjenestens forsamlinger så tallrike her at våre ledere må arrangere et lokalt ”Workers’ Meeting” (arbeidermøte). Etter samlingsmøte i det kjente Dharmavaram hos bibelkvinnen Mary Devudamma, ble ytterligere tre forsamlinger besøkt: Regubilli, Bonangi og Krishnapuram – alle steder med voksende forsamlinger, men der presset fra hindusamfunnet er stort.

Men tro ikke at denne rapporten gir et utførlig bilde av hele sommerens aktivitet i EHH og BA.

Til sist vil jeg gi dere en svært gledelig melding, som vi skal komme rikelig tilbake til i den kommende sesong: Den kristne, videregående skolen på Framnes, Norheimsund, har tildelt kommende skoleårs misjonsprosjekt til Evangelistens Misjonstjeneste.